מיקרופון דש
- ערכת משדר ומקלט אלחוטיים למכשירי Type-C אנדרואיד Saramonic Blink100 B5Special Price 337.00 ₪ מחיר רגיל 464.00 ₪
- ערכת משדר ומקלט אלחוטיים למכשירי iOS אייפון / אייפוד Saramonic Blink100 B3Special Price 337.00 ₪ מחיר רגיל 464.00 ₪
- ערכת 2 משדרים ומקלט אלחוטיים למכשירי iOS אייפון / אייפוד Saramonic Blink100 B4Special Price 504.00 ₪ מחיר רגיל 695.00 ₪
- ערכת 2 משדרים ומקלט אלחוטיים למכשירי C-Type אנדרואיד Saramonic Blink100 B6Special Price 504.00 ₪ מחיר רגיל 695.00 ₪
- סט משדר ומקלט מיקרופון אלחוטי לאייפון BOYA BY-M1V5Special Price 359.00 ₪ מחיר רגיל 390.00 ₪
- סט כפול מיקרופון אלחוטי לאנדרואיד BOYA BY-M1V4Special Price 479.00 ₪ מחיר רגיל 520.00 ₪
- מיקרופון דש נטען בחיבור 3.5/6.3 מתאים לטלפון סלולרי/מחשב/מצלמה/מסרטה Maono AU-100RSpecial Price 159.00 ₪ מחיר רגיל 199.00 ₪
- מיקרופון אלחוטי דש לחיבור למכשירי אנדרואיד ב-TYPE C Boya By-WM4 pro-k5Special Price 599.00 ₪ מחיר רגיל 690.00 ₪
בין אם אתם צלמים, יוטיוברים, מרצים או סאונדמנים. מיקרופון דש עשוי להיות הפיתרון עבורכם.
מיקרופון דש, או בפשטות, דש (המוכר גם 'נק מייק' או "מיקרופון צווארון") הוא מיקרופון קטן המשמש להקלטה או להגברה בטלוויזיה, בתיאטרון וכן לאפליקציות של דיבור בציבור, ומאפשר לעבוד כאשר הידיים משוחררות. המיקרופונים מסופקים בדרך כלל עם קליפסים קטנים כדי להצמיד לצווארון, לעניבות, או לפרטי ביגוד אחרים. את החוט ניתן להסתיר מתחת לבגדים.
לכן, ערכנו עבורכם מדריך באמצעותו תוכלו ללמוד, להבין ולבחור לעצמכם את המיקרופון המתאים לצורך המדוייק שלכם. אז קדימה למדריך.
אפשרויות חיבור מיקרופון דש למערכות הקלטה או הגברה
מיקרופון דש בד"כ משמש בהרכב "אלחוטי" כמיקרופון דש אלחוטי. במקרה זה מיקרופון דש מחובר למשדר כיס (המשדר בתדר רדיו VHF או UHF או G2.4) אותו ניתן להחזיק בכיס או להצמיד בקליפס לחגורה. משדר הכיס עובד מול מקלט המחובר למיקסר שמעביר את האות למערכת הגברה או הקלטה.
מעוניינים להקליט את עצמכם מהנייד לסרטון ביוטיוב ? מיקרופון דש לנייד הוא הפתרון עבורכם. במידה שאתם מצטלמים, סביר להניח שתעדיפו מיקרופון דש. המיקרופון כמעט שלא יראה בתמונה ולכן הוא אידיאלי להקלטות. חיבור לנייד מצריך פלג TRRS לצורך העניין הבאנו עבורכם מיקרופון דש מתאים עם כבל באורך 2 מטרים. על מנת להקליט סרטוני וידאו, יש צורך בהתקנת אפליקציה שיודעת לעבוד מול מיקרופון חיצוני.
ניתן גם לנתב את המיקרופון ישירות למכשיר הקלטה, במקרה זה על פי רוב, אין צורך באביזרי ביניים. אך ישנם מכשירי הקלטה כגון מצלמות וידאו שאינם מספקים את מתח העבודה של המיקרופון. במקרה כזה יש צורך בספק מתח אלקטרט על מנת להשתמש בו. בנוסף, מצלמות וידאו מקליטות בסטריאו ולכן יש צורך במיקרופון דש למצלמות וידאו הכולל פלג סטריאופוני. אחרת ההקלטה תישמע בצד אחד בלבד. מיקרופון זה מצוייד גם בכבל ארוך המאפשר לצלם להתרחק מהדובר.
אם מעוניינים לחבר מיקרופון דש ישירות למיקסר, אזי יש צורך באביזרי ביניים המאפשרים חיבור כבל XLR לכבל של מיקרופון דש. וכן במקרה בו המיקרופון הוא אינו דינאמי אלא קונדנסר, אזי יש צורך במתאם מתח פנטום למתח אלקטרט (לדוגמא Mipro mj-53).
אפליקציות מומלצות למיקרופון דש
מיקרופון דש מומלץ בעיקר לאפליקציות של הקלטה ופחות להגברה חיה. הסיבה היא שמיקרופונים אלו ממוקמים רחוק מהפה ומיקומם על דש הבגד אינו מאפשר לכוון אותם באופן מדוייק לעבר מקור אות.
כדי לפצות על אובדן עוצמת הקול כתוצאה מהמרחק, הם מיוצרים עם רגישות מאד גבוהה. בנוסף לכך, איש הסאונד נאלץ לעבוד ב-GAIN מאד גבוה. שני פרמטרים אלו מייצרים סיכוי גבוה לפידבק. כלומר גם כאשר הדובר ישמע חלש עדיין איש הסאונד יעבוד קרוב מאד לסף הפידבק.
לכן, בשימוש של מיקרופון דש לא ניתן יהיה להגביה את עוצמת הדיבור לעוצמות גבוהות כמו שניתן יהיה במיקרופון מדונה, או מיקרופון דינמי ידני.
שימוש נכון במיקרופון דש
מומלץ להמנע עד עמה שניתן ממיקום בו יהיה חיכוך עם הבגדים או עם הגוף על מנת למנוע רעשים נלווים. כמובן מומלץ לכוון את המיקרופון עד כמה שניתן כלפי מקור הקול.
אם בחרתם להשתמש במיקרופון דש לצורך הגברה. יש לפעול בשיטות הבאות למניעת פידבק. מומלץ לפזר בחלל מספר גדול של רמקולים קטנים, זאת במקום להשתמש במספר מצומצם של רמקולים גדולים וחזקים.
כמו כן מומלץ להרחיק עד כמה שניתן את המיקרופון מהרמקולים. אם מדובר במפעיל יחיד, כגון מורה בכיתה. אזי מומלץ לאפשר לו שליטה מהירה ומיידית על עוצמת ההגברה כדי שיוכל לווסת את העוצמה מתחת לרף הפידבק.
טכניקות הרכבת מיקרופון דש
מיקרופוני דש מתחברים באופן שונה, בהתאם לאופן השימוש בהם. לשימוש בתיאטרון, בו המיקרופון נועד להגביר את קולו של השחקן או הזמר, יהיה המיקרופון בדרך כלל חבוי בשיערו של האמן או לחלופין מודבק על הלחי; מיקום זה מבטל את האפשרות של חיכוך המיקרופון כנגד בגדי האמנים המופיעים שעה שהם זזים על הבמה, מצב שהיה עלול לגרום להגברת רעשי החיכוך.
מדי פעם נעשה על הבמה שימוש במיקרופונים שעוצבו במיוחד בצבע העור ומותקנים על גבי חוט תיל קשיח, המוכרים בשם 'מיקרופון מדונה'. השימוש בהם נעשה כאשר השחקן מבלה חלק לא מבוטל מזמן ההופעה שלו בשירה ובתנועה מהירה על הבמה, כמו למשל במחזות זמר ובמקרים של הרצאות או מצגות. מיקרופון מדונה הוא למעשה מיקרופון דש המותקן על גבי חוט תיל קשיח, המתפתל בלולאות מעל אוזניו של המבצע.
בשימושים לטלוויזיה ולסרטים דוקומנטריים, הדש יהיה בדרך כלל מחובר בקליפס אל פריט לבוש של האדם, כמו עניבה, ז'קט או צווארון. בסרטים עלילתיים מוסתרים המיקרופונים של דש כמעט תמיד מתחת לבגדים כדי להסתיר את העובדה שהשחקן מחובר למיקרופון. במקרים אלו שחקן אינו בתנועה ולכן יש פחות חשש לרעש חיכוך המיקרופון בבגדים.
מיקרופון בּוּם או Gun microphon נשמע בדרך כלל טוב וטבעי יותר ממיקרופון דש, ותמיד יהיה הבחירה הראשונה של איש הסאונד; אולם, לצורך צילומי חוץ, יהיה זה לעתים פרקטי יותר להשתמש במיקרופון דש. אחד המצבים, למשל ,יהיה במהלך צילום ממרחק גדול, כשמפעיל הבום צריך לשמור על מרחק מהדובר שאינו קרוב מספיק, בכדי להשיג יחס אות-רעש טוב עם המיקרופון. במקרה כזה, מיקרופון דש המוסתר על הדובר ישיג יחס אות-רעש טוב לצורך הקלטת הנאום.
כשיש צורך להסתיר מיקרופון דש מתחת לבגדים, קיימת סכנה של שמיעת חיכוך הבד כנגד המיקרופון. כדי למזער בעיה זו, מקליטים עוטפים לעתים את ראש המיקרופון בבד דמוי עור או שהם מכניסים את ראש המיקרופון לתוך ספוג המעוצב במיוחד למטרה זו ומניחים אותו מאחורי כפתור או בתוך קשר העניבה.
גם את אריזת המשדר כיס, אליו מחובר המיקרופון, יש צורך להסתיר מתחת לבגדיו של האדם. נרתיקי המשדר מוחזקים באמצעות רצועות גמישות ומשמשים להסתרת המשדר במקומות שונים. במקרים אחרים, הבגדים מספקים אזורי אחסון שאינם חושפים את המשדר לעיני המצלמה, כמו למשל, בחגורת המכנסיים מתחת לחולצה, בחלק הפנימי של הירך מתחת לחצאית או לשמלה, באזור הקרסוליים, מתחת למכנסיים, או בגב התחתון.
התועלת של מיקרופון דש באקדמיה
מחקר שבוצע בשנת 1984 באוניברסיטת קורנל, המכללה לאומנויות ולמדעים, מצא כי השימוש במיקרופון דש בסביבה אקדמית הועיל להפצת מידע. בעצם העובדה שהמרצה/המציג מסוגלים לנוע בחופשיות בחלל ההרצאות, מאפשר מיקרופון דש לנואם להציע לקהל גירוי ויזואלי מתמיד, וכך מאפשר לנואם למשוך את תשומת ליבו של הקהל למשך זמן ארוך יותר ובקלות רבה יותר. אפילו במקומות קטנים יותר, עם קהל של פחות מ-30 משתתפים, העדר המגבלת תנועה הוכיחה את עצמה כמאפשרת גירוי חזותי וכן לכידה ושמירה על תשומת הלב.
היסטורית מיקרופון דש
מיקרופונים הנצמדים לדש הבגד קיימים משנת 1932 ומיוצרים בטכנולוגיות שונות כגון אלקטרט, קונדנסר, דינמי אך הם היו מגושמים למדי. שמם "מיקרופון דש", מתייחס למיקרופון הקטן שניתן להצמידו ללולאת הכפתור או לדש המעיל. מיקרופון הדש יחודי בכך שניתן להסתיר אותו מעיני המצלמה. בשנות ה-50, עוצבו כמה דגמים של מיקרופונים כך שהיו תלויים על חוט סביב הצוואר. בשנת 1953 הציגה חברת Electro-Voice את דגם 647A, מיקרופון דינאמי קטן כל-כיווני, מצויד בכבל שנועד להיתלות סביב הצוואר. גוף המיקרופון היה קל משקל, 57 גרם, קוטרו קטן יחסית, 19 מ"מ, ואורכו 92 מ"מ. בשנת 1954 הציעה חברת Shure Brothers דגם גדול יותר, 530 Slendyne, אותו ניתן היה להתקין להחזיק ביד, להתקין על מעמד מיקרופון, או לתלות סביב הצוואר עם כבל ייעודי.
מקורות מידע
המידע נשאב בין היתר ממקורות הבאים:
"ויקיפדיה" בערך Lavalier microphone.